Bergen - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van gerdaenhenk - WaarBenJij.nu Bergen - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van gerdaenhenk - WaarBenJij.nu

Bergen

Door: gerdaenhenk

Blijf op de hoogte en volg

12 Juli 2010 | Noorwegen, Oslo

Sinds vanmiddag hebben we weer (even) vaste grond onder onze voeten. Gisteren was het prachtig weer en hebben we een groot deel van de dag buiten op het zonnedek gezeten. We zijn dan ook redelijk verknetterd. Ook daar zie je dan de bekende stoelendans, waarvan we vanuit een hoekje op het dek hebben genoten. Het was hele dag zo'n 23 graden. Het kan ook ineens omslaan, maar dat gebeurde pas 's avonds. Tijdens de voetbalwedstrijd, waar Henk als rechtgeaarde Nederlander op de eerste rij zat, heb ik genoten van de steeds en snel veranderende wolkenpartijen. Vanuit de bergen kwam de mist opzetten en er ontstond een gevecht tussen de zon en de mist. Het leverde een heel fascinerend beeld op, dat per minuut veranderde. We zijn door en langs een prachtig, rotsachtige kust gevaren. De Noorse kust wordt gevormd door grote(re) en kleine(re) eilandjes die al/niet bewoond zijn. Hoe verder naar het zuiden, hoe meer begroeid de eilanden zijn. De grotere eilanden zijn met elkaar verbonden en overal zie je veerboten varen. Je kan nu ook goed merken dat we verder naar het zuiden gaan, want laat op de avond wordt het schemerig. Echt donker wordt het niet, maar het is niet meer mogelijk om 's avonds om 12 uur buiten nog de krant te lezen. De laatste twee nachten ging de boot stevig te keer en menigeen zal een spuugzak nodig hebben gehad!
Vandaag was het laatste stukje van de bootreis langs de fjorden, met Bergen als eindbestemming. Op de kaart te zien zouden we 'buitenom' naar Bergen varen, maar het bleek een prachtige tocht tussen allerlei eilanden door. Soms was er maar weinig ruimte voor de boot om er tussendoor te varen. Vandaag was het bewolkt en af en toe hing er een behoorlijke mist, die soms ook weer snel verdwenen was. De eerste indruk van Bergen: een mooie, voor Noorse begrippen, grote stad met kleurige huizen, mooie winkels en schoon. De stad is gebouwd tegen de bergen op en doet vanaf zee een prachtig en majestueus aan. Vanaf nu begint langzamerhand de terugreis. Morgen rijden we naar Oslo (400 km) waar we op de nachtboot naar Frederikshaven stappen, daarna door naar Zwanenburg (nog 1100 km)een vrij weekend en ........ Waarschijnlijk is dit dan ook het laatste reisverslag van ons vanuit Scandinavie.(misschien nog een om het af te leren vanaf de thuisbasis). Bedankt voor jullie belangstelling en voor de reacties die we hebben gekregen. We hebben het erg gewaardeerd en we keken er ook wel naar uit! Tot ziens allemaal!! Deze keer geen foto's die zijn te zien als we weer thuis zijn. Thak so mike, Baye good bay

• 13 Juli 2010 - 06:26

Edmondt:

Hoi Gerda & Henk,
    Wat schrijven jullie toch fantastische stukjes. Groet,
    Edmondt