Weer thuis.......... - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van gerdaenhenk - WaarBenJij.nu Weer thuis.......... - Reisverslag uit Oslo, Noorwegen van gerdaenhenk - WaarBenJij.nu

Weer thuis..........

Door: gerdaenhenk

Blijf op de hoogte en volg

15 Juli 2010 | Noorwegen, Oslo

Toch nog een laatste deel om een eind te breien aan het reisverslag. En om af te kicken natuurlijk. We zijn inmiddels thuis aangeland, gelukkig veilig en wel (zoals dat heet). De rit van Bergen naar Oslo was zo'n 500 km over de snelweg wel te verstaan. Nou ja, snelweg.... een 2-baans weg, hoog over de bergtoppen, vaak zonder bermbescherming, maar gelukkig zonder ravijnen. Maximum haalbare snelheid: ca. 70 km! We hebben er dus de hele dag over gedaan. Ondanks dat was het bijzonder de moeite waard. Het is een prachtig land met wisselend natuurschoon (echt de juiste term!): hoge bergen met veel bebossing en begroeiing, meren, stromend water van bergbeekjes tot klaterende grote watervallen, eenzame huisjes en dorpen/steden. In plaats van rendieren op de weg kwamen we nu een kudde koeien tegen en een paar schapen. Op de bergtop kwamen we in een stevige mist terecht met soms maar 50 meter zicht. Niet altijd even prettig op zo'n (snel)weg. Zeker de moeite waard voor een vervolgbezoek. Ons plan om nog even in Oslo rond te kijken moesten we helaas laten varen om echt te gaan varen. De boot van Oslo naar Frederikshaven (Denemarken) was weer zo'n varend monster met van alles waarmee een mens geamuseerd wordt aanwezig is: eten en drinken, winkel (met voor ons normale tot hoge prijzen), flipperkasten, gokkasten, enz. De oversteek door het Kattegat heeft z'n naam weer waar gemaakt: het spookte 's nachts behoorlijk. Op een gegeven moment werd het donker, een fenomeen dat we ontwend waren! Toch gek dat iets wat je vanzelfsprekend vindt (het donker worden) ineens iets is waar je toch weer even aan moet wennen. Dat een snelweg (meestal) meer dan 2 baans is, is ook zo'n voorbeeld. Denemarken (Jutland) is dan, vergeleken met Finland en Noorwegen, behoorlijk vlak. Een goede overgangsfase naar de thuisbasis dus. Gisteren was het mooi 'rijweer' en we laveerden keurig tussen de files door, vandaar dat we de 1000 km van Frederikshaven naar Zwanenburg maar in een keer hebben overbrugd.
Dit was dus het sluitstuk van het reisverslag, geschreven aan onze eigen tafel. De niet meegestuurde foto's komen jullie maar thuis bekijken! Tot gauw ziens!

• 15 Juli 2010 - 14:44

Marian:

Nou luitjes dat klinkt allemaal heel erg mooi en we zijn nieuwsgierig geworden naar Noorwegen. Fijn dat jullie weer veilig thuis zijn. Nog een paar dagen vrij om te wennen, want hier gaat het leven gewoon zijn gang.
    Groetjes

• 15 Juli 2010 - 15:23

Trudy En Jelle:

Hoi vakantie gangers,
    Helaas zit jullie mooie vakantie erop. Hebben genoten van jullie verslagen. Nu weer het "gewone" leven weer in. Geniet nog van jullie vrije dagen en het mooie weer.

Groetjes van ons.

• 15 Juli 2010 - 15:24

Anouk:

Welkom thuis, gek om jullie avonturen te lezen terwijl jullie zo dichtbij zitten!